Ruokapalvelut yhdessä ateriapalvelutuottajien kanssa toteuttavat ruokahävikkiä vähentäviä toimenpiteitä.
Vähennämme ruokahävikkiä ateriapalveluissa
Eteneminen
Aikataulussa
- Luonnos
- Ei aloitettu
- Suunnittelu
- Toteutus
- Jatkuva
Kuvaus
Olemme tehneet toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi jo usean vuoden ajan ja työ on jatkuvaa.
Ruokahävikin vähentäminen on alkanut liittymisestä Kuntasektorin energiatehokkuussopimukseen (KETS).
Ruokahävikki on vähentynyt vuosittain noin 4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Ruokahävikkiä on saatu vähennettyä seuraavilla toimenpiteillä:
- Seuraamme ruokailijamääriä päivittäin sekä tilaamme ja valmistamme ruokaa menekin mukaan.
- Myymme ylijäänyttä ruokaa henkilökunnalle ja lukiolaisille sekä lahjoitamme sitä hyväntekeväisyyteen sekä ruoka-apuun.
- Ateriapalvelutuottajat ovat osallistuneet hävikkiviikolle ja järjestäneet ruokailijoille erilaisia tapahtumia.
- Biovaakoja on käytössä osalla ateriapalvelutuottajista.
- Jäähdytämme ylijäänyttä ruokaa elintarviketurvallisesti ja laitamme tarjolle seuraavana päivänä.
Lue lisää
Tehtävät
Mitä nyt tehdään?
- 31.3.2026
Olemme mukana yhteistyötahona pääkaupunkiseudun Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hankkeessa.
Mitä on tehty?
- 30.04.2024
Yhteistyö hävikkiruoan lahjoittamisesta kahden ateriapalvelutuottajan ja ruoka-aputoimijoiden kanssa on aloitettu kevään aikana.
- 31.12.2023
Ruokahävikin määrä on vähentynyt 9 % edellisen vuoden tasoon nähden.
- 13.12.2022
Ruokahävikki on ollut aiheena yhdessä kestävän kehityksen tulevaisuuspajassa. Pajassa pohdittiin asukkaiden kanssa uusia ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi tulevaisuudessa, esimerkiksi ResQ-sovelluksen laajempi käyttöönotto hävikkiruoan myyntiin.
- 30.11.2022
Ruokahävikin määrä on vähentynyt 6 % edellisen vuoden tasoon nähden.
Yhteenveto ja yhteystiedot
Aikajänne
1.8.2018 → Jatkuva
Vastuuorganisaatiot
Kestävän kehityksen tavoitteet
Päästösektorit
Tietoja päivitetty 03.05.2024
Hankkeen aikana kehitetään pääkaupunkiseudun ruokahävikin ekosysteemiä ja etsitään ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden hävikin vähentämiseen ja kykyyn hyödyntää sitä tehokkaammin.
Tavoitteena on kehittää malli elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrän ja laadun seurantaan ravitsemispalveluissa sekä kehittää uutta liiketoimintaa elintarvikejätteestä.