Hoppa till huvudinnehåll

Vi slutar använda fossila bränslen i uppvärmningen av stadens fastigheter

Bild: Kuvaaja: Olli Häkämies

Framsteg

 • Utkast
 • Ej påbörjad
 • Planering
 • Genomförande
 • Färdig
Försenad

Kaukolämpöliityntään kiinteistöjen valmistelu vuoden 2022 aikana. Maalämpökiinteistöjen valmistelu vuoden 2023 aikana. Vaiheina on suunnittelun lisäksi tilaajan muutostöiden kilpailutus ja urakoinnin organisointi käyttäjätarpeet huomioiden. Myös tekniikan vaatimien laitteiden toimitusten pitkäkestoisuus on huomioitava. Maalämpömuotojen hankinnassa kilpailuttamalla on ollut haastetta saada tarjouksia joka on siltä osin viivästyttänyt toteutusta vuoden 2023 suunniteltujen aikataulujen osalta.

Espoon kaupungin hallinnoimissa joissakin vanhemmissa kiinteistökohteissa päälämmitysmuotona on öljylämmitys. Osa kiinteistöistä on elinkaarensa päässä, mutta joukossa on myös niitä, joiden tarkoituksenmukaiselle käytölle on odotettavissa jatkoa. Tällöin lämmitystapamuutos on nykyisten ilmastotavoitteiden mukaisesti perusteltua.

Beskrivning

Tarkoituksena on vaihtaa lämmitysmuotoa joko uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön tai maalämpöön Espoon ilmastotavoitteiden mukaisesti. Kiinteistöt, joissa kaukolämpöliittymä on kohtuullisella etäisyydellä saatavilla, siirrytään uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön. Muiden osalta tullaan lämmitysmuotona edistämään maalämpöön siirtymistä.

Syyskaudella 2022 on aloitettu neljän öljylämmitteisen kiinteistökohteen muutostyöt hiilineutraalisti tuotetun kaukolämpötoimituksen piiriin siirtämiseksi. Kaikkien neljän kohteen osalta muutostyöt ovat valmiina kesällä 2023.

Kesän 2023 aikana on on ollut tarkoitus myös toteuttaa kolmen kaukolämpöverkosta etäällä olevan kohteen muutostyö maalämpöratkaisuun kilpailutusmenettelyllä, joista kaikkiin ei olla saatu tarjousta. Samaan aikaan taustalla tapahtuu valmistelua kaikkien muiden muutostyön kohteena olevien kiinteistökohteiden osalta; suunnittelun ja hankintavalmistelun osalta.

Tavoitteiden toteutumista hidastaa joidenkin kiinteistökohteiden epävarmat tulevaisuuden näkymät. Investointia tulee silloin välttää, jos käytön jatkumisesta tai kaupungin omaan omistukseen jäämisestä ei ole varmuutta.

Uppgifter

Vad har gjorts?

 • Gjort2023-06-22

  Syyskaudella 2022 on aloitettu neljän öljylämmitteisen kiinteistökohteen muutostyöt hiilineutraalisti tuotetun kaukolämpötoimituksen piiriin siirtämiseksi. Kaikkien neljän kohteen osalta muutostyöt ovat valmiina keväällä 2023.

 • Gjort2023-05-26

  Neljä Espoon omistuksessa olevaa öljylämmitteistä kiinteistökohdetta siirretty uusiutuvalla energialla tuotetun kaukolämpötuotannon piiriin

 • Gjort2023-05-15

  Lämmitystapamuutosten teknisten suunnitelmien valmius toteutusvaiheeseen

  Tilanne elänyt joidenkin suunnittelukohteiden osalta epävarman tulevaisuuden johdosta. Mahdollisesti jotkut suunnitelmaratkaisut vaativat vielä myöhemmin tarkennuksia.

Sammanfattning och kontakter

Ansvariga organisationer

 • Kustannusarvio

  > 100 000 €
Information uppdaterad 2024-06-18

Hur denna åtgärd bidrar till resultatet?