Att staden är kolneutral innebär att den bara producerar den mängd växthusgasutsläpp som den kan binda från atmosfären i kolsänkor. Målet är att minska de årliga utsläppen med 80 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. De resterande 20 procenten kommer att bindas i stadens egna kolsänkor. Kolneutralitet är en del av Berättelsen om Esbo.
De åtgärder som finns med i Klimatvakten är baserade på Esbo stads åtgärdsplan för hållbar energi och klimat (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP) (filen finns endast på finska). Åtgärdsplanen SECAP beskriver i grova drag 80 åtgärder för att stävja klimatförändringarna och anpassa sig till dem. I Klimatvakten har det emellertid registrerats 111 åtgärder, eftersom åtgärderna i SECAP har delats upp i mindre delar för Klimatvakten så att det ska vara lättare att följa upp framstegen inom åtgärderna och färdigställandet av dem.
SECAP är ett viktigt verktyg för verkställande av Borgmästaravtalet för klimat och energi (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) som Esbos borgmästare har undertecknat. Borgmästarna som har undertecknat klimatavtalet förbinder sig att stödja de utsläppsminskningar på 40 procent till 2030 som EU har fastställt. Esbos mål är dock mer ambitiöst än så: Esbos mål är att vara helt kolneutralt före 2030.