Rakennamme ja korjaamme kestävästi, vähähiilisesti ja kiertotalouden periaatteet huomioiden
Eteneminen
- Luonnos
- Ei aloitettu
- Suunnittelu
- Toteutus
- Jatkuva
Kuvaus
Rakennusten kustannus- ja ilmastotehokas suunnittelun kehittäminen tehdään prosessimaisena laskentamallin kehitystyönä, jossa tutkitaan jo toteutettuja puurakentamiskohteita, tulevaa rakennuslakia sekä materiaalien kierrätystä.
Mallissa lasketaan elinkaarikustannustehokkaat sekä vähähiilisyyttä ja kierrätystä huomioivat mallirakenteet joiden pohjalta päivitetään suunnitteluohjeet ja kriteerit. Materiaalivalintojen tutkimisessa on tärkeää huomioida kaikki rakennusosat ja materiaalit, joiden kierrätys tulee myöhemmin huomioida rakennusten elinkaaren päättyessä.
Tehtävät
Mitä nyt tehdään?
- 31.12.2023
Kehitämme rakennushankkeita koskevia yleisiä lähtökohtia
- 31.8.2024
Vertaillemme puurakenteisen koulu- ja päiväkotirakennusta vs betonirakenteiseen koulu- ja päiväkotirakennukseen
Espoon tähän mennessä suurin puurakenteinen rakennus, Tiistilän koulu ja päiväkoti valmistuu vuoden 2024 aikana. Puurakenteisia päiväkoteja on toteutettu Espoossa mm. Metsolan päiväkoti, Päivänotkon päiväkoti, Mankkaan päiväkodin laajennus sekä Nuumäen päiväkoti. Näistä hankkeista saatua kokemustietoa hyödynnetään tulevissa elinkaarikustannuslaskelmissa sekä vähähiilisen rakentamisen suunnitteluohjeisssa ja toteutuksessa.
Vertaillaan puurunkoisen Tiistilän koulun ja päiväkodin ja betonirakenteisen Kalajärven koulun ja päiväkodin tekijät.
- 31.12.2024
Kehitämme vähähiilisen rakentamisen elinkaarikustannustavoitteiden prosessia
Vähähiilisen rakentamisen prosessin kehittäminen:
- Määritellän puurakentamisen elinkaarikustannuslaskentamallin tavoite. Investointikulujen/ylläpitokulujen suhteeksi valitaan esim. 50/50, 60/40.
- Laaditaan laskentamalli ja kriteerit, joilla tavoitteeseen päästään. Laskentamallissa huomioidaan eri rakennetyyppien terveellisyys, taloudellisyuus, teknisyys ja ekologiset arvot. Laskentamallissa tutkitaan eri rakennetyyppejä (alapohja, ulkoseinä, yläpohja ja välipohja) siten, että rakennetyypeistä tarkastellaan 1 m2 pinta-alaa / rakennetyyppi. Laskennalla haetaan parhaiten arvot täyttäviä rakennetyyppejä, jotka valitaan suunnittelun ohjauksen pohjaksi. Lähtötietoina rakennetyypeissä ovat nykyiset määräysten mukaiset sertifioidut materiaalit, joissa lämmöneristävyys, kestävyys, ääneneristävyys ja paloturvallisuus on jo huomioitu. Laskentaan lisätään kustannusten, elinkaaren ja vähähiilisyyden todentavat tavoitearvot sekä pyritään huomioimaan tulevat vähähiilisyyteen tähtäävät asetukset ja määräykset.
- Prosessissa huomioitavia elinkaarikustannuksia: rakentamiskustannukset, kiinteistönhoitokustannukset, muutoskorjauskustannukset, ajanmukaistamiskustannukset sekä purkukustannukset.
- Laaditaan virtuaalinen tilaohjelma.
- Tarkastetaan hankkeen tavoitteeseen asetetut arvot, että ovat tasapainossa Espoon ajankohtaisten ilmastotavoitteiden ja investointiohjeman mukaiset.
- Luodaan virtuaalinen rakennus tietomallina valittujen rakennetyyppien ja teoreettisen tilaohjelman mukaan. Mittareina mm. E-luku, elinkaarikustannus, elinkaaren hiilijalanjälki, sisäilmaluokka, energiankulutus, energiankulutuksen hiilijalanjälki, pohjateho ja käyttäjätyytyväisyys
- Laaditaan pintamateriaali- ja kalusteluettelot, joilla puukäyttöä koulu- ja päiväkotihankkeissa voidaan edistää.
- 31.12.2025
Kehitämme puurakentamisen suunnittelun ohjausta
Prosessin kehittämisen, laskentamallien ja toteutuvien hankkeiden perusteella laaditaan talonrakennushankkeiden suunnitteluohjeet, joissa huomioidaan prosessin perusteella saadut tavoitearvot. Terveellisyyden, taloudellisuuden, teknisyyden ja ekologisten arvojen lisäksi huomioidaan materiaalien kierrätettävyys ja hyötykäyttö rakennuksen elinkaaren aikana.
Hiilineutraalisuustavoite 2030
Hiilineutraalisuustavoitteesta olevaan rakennuskantaan seuraavat toimenpiteet
Uusiutuvan energian tuotanto hankkeessa
Ympäristö- ja elinkaarinäkökulmaan liittyvät panostukset perustuen kaupunkitasoisiin linjauksiin:
Puurakentaminen
Viherkattojen toteuttaminen
Elinkaarinäkökulma ylläpidon osalta