Skip to main content

We give up fossil fuels as a form of heating city-owned properties

Image: Kuvaaja: Olli Häkämies

Progress

 • Draft
 • Not started
 • Planning
 • Implementation
 • Done
Late

Kaukolämpöliityntään kiinteistöjen valmistelu vuoden 2022 aikana. Maalämpökiinteistöjen valmistelu vuoden 2023 aikana. Vaiheina on suunnittelun lisäksi tilaajan muutostöiden kilpailutus ja urakoinnin organisointi käyttäjätarpeet huomioiden. Myös tekniikan vaatimien laitteiden toimitusten pitkäkestoisuus on huomioitava. Maalämpömuotojen hankinnassa kilpailuttamalla on ollut haastetta saada tarjouksia joka on siltä osin viivästyttänyt toteutusta vuoden 2023 suunniteltujen aikataulujen osalta.

Espoon kaupungin hallinnoimissa joissakin vanhemmissa kiinteistökohteissa päälämmitysmuotona on öljylämmitys. Osa kiinteistöistä on elinkaarensa päässä, mutta joukossa on myös niitä, joiden tarkoituksenmukaiselle käytölle on odotettavissa jatkoa. Tällöin lämmitystapamuutos on nykyisten ilmastotavoitteiden mukaisesti perusteltua.

Description

Tarkoituksena on vaihtaa lämmitysmuotoa joko uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön tai maalämpöön Espoon ilmastotavoitteiden mukaisesti. Kiinteistöt, joissa kaukolämpöliittymä on kohtuullisella etäisyydellä saatavilla, siirrytään uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön. Muiden osalta tullaan lämmitysmuotona edistämään maalämpöön siirtymistä.

Syyskaudella 2022 on aloitettu neljän öljylämmitteisen kiinteistökohteen muutostyöt hiilineutraalisti tuotetun kaukolämpötoimituksen piiriin siirtämiseksi. Kaikkien neljän kohteen osalta muutostyöt ovat valmiina kesällä 2023.

Kesän 2023 aikana on on ollut tarkoitus myös toteuttaa kolmen kaukolämpöverkosta etäällä olevan kohteen muutostyö maalämpöratkaisuun kilpailutusmenettelyllä, joista kaikkiin ei olla saatu tarjousta. Samaan aikaan taustalla tapahtuu valmistelua kaikkien muiden muutostyön kohteena olevien kiinteistökohteiden osalta; suunnittelun ja hankintavalmistelun osalta.

Tavoitteiden toteutumista hidastaa joidenkin kiinteistökohteiden epävarmat tulevaisuuden näkymät. Investointia tulee silloin välttää, jos käytön jatkumisesta tai kaupungin omaan omistukseen jäämisestä ei ole varmuutta.

Tasks

What has been done?

 • Done06/22/2023

  Syyskaudella 2022 on aloitettu neljän öljylämmitteisen kiinteistökohteen muutostyöt hiilineutraalisti tuotetun kaukolämpötoimituksen piiriin siirtämiseksi. Kaikkien neljän kohteen osalta muutostyöt ovat valmiina keväällä 2023.

 • Done05/26/2023

  Neljä Espoon omistuksessa olevaa öljylämmitteistä kiinteistökohdetta siirretty uusiutuvalla energialla tuotetun kaukolämpötuotannon piiriin

 • Done05/15/2023

  Lämmitystapamuutosten teknisten suunnitelmien valmius toteutusvaiheeseen

  Tilanne elänyt joidenkin suunnittelukohteiden osalta epävarman tulevaisuuden johdosta. Mahdollisesti jotkut suunnitelmaratkaisut vaativat vielä myöhemmin tarkennuksia.

 • Kustannusarvio

  > 100 000 €

Summary and contacts

Responsible organizations

Sustainable Development Goals

Emission sectors

Information updated 06/18/2024

How this action contributes to the outcome