Solutions for low-carbon development of suburbs from neighborhood cooperation of housing companies (TYKKI)
Progress
- Draft
- Not started
- Planning
- Implementation
- Done
Taloyhtiöverkosto-toimintamallia Matinkylässä kehittävä konsultti kilpailutettiin keväällä 2023 ja tehtiin tätä koskeva hankintasopimus. Hanketyö käynnistettiin keväällä 2023 kontaktoimalla la Taloyhtiöklubi-hankkeen (2020-21) taloyhtiötä ja houkuttelemalla uusia taloyhtiöitä mukaan toimintaan. Laajempien kuukausittaisten yhteistapaamisten sijaan toiminnan runko on rakentunut useamman kerran viikossa käytävien verkkokeskusteluiden ja korttelitapaamisten varaan, minkä lisäksi verkostoon liittyvillä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan energiatyöstä ja keskustella asiantuntijoiden kanssa sähköisellä keskustelualustalla. Hankkeessa on järjestetty myös pari isompaa tapahtumaa, Matinkylän ”Taloyhtiöiden yhteistyöilta” loppuvuonna 2023 sekä koko Espoota koskenut ”Taloyhtiöiden energiailta -seminaari ja minimessut” syksyllä 2024. Hankkeen ja kaupungin kierto-/jakamistaloustavoitteiden edistämiseksi alueelle tuotiin alkuvuonna 2024 tavaranvuokraus- ja lainauskontti, josta arjen käyttötarvikkeiden lisäksi on voinut lainata maksutta taloyhtiöiden energiatehokkuustyössä tarvittavia laitteita sekä kaupungin viherpalveluiden ja liikuntapalveluiden välineitä. Vuoden 2024 aikana on kumppanuustyönä tehty myös matinkyläläisiä taloyhtiötä koskenut "Kiinteistön hiililaskuri" -selvitys hiilijalanjälkilaskelmineen ja toimenpide-ehdotuksineen sekä energiatodistuksia, tilinpäätöksiä ja hoitokuluja koskevia tarkasteluita. Vaikka kaupungin henkilöresursseja ei saatu kytkettyä hankkeeseen suunnitellulla laajuudella, tätä on kompensoitu hankepäällikön suunniteltua suuremmalla ajallisella panostuksella hankkeeseen.
Description
"Taloyhtiöiden naapurustoyhteistyöstä ratkaisuja lähiöiden vähähiiliseen kehittämiseen" (TYKKI) -hankkeessa on vuosina 2023-24 kehitetty skaalattavaa naapurustoyhteistyön toimintamallia, joka kytkisi taloyhtiöverkoston osaksi Espoo-tarinaa, kaupungin ilmastotyötä ja alueen kehittämistä sekä tukisi vihreää siirtymää vauhdittamalla taloyhtiöiden energiatoimia ja tarjoamalla yrityksille alustan kehittää energiamurrosta tukevia liiketoimintamalleja. Hanke on saanut Ympäristöministeriön erityisavustusta ”Vähähiilisen rakennetun ympäristön” -ohjelmasta.
Taloyhtiöverkostoon on hankkeen aikana osallistunut hallituksen jäseniä yli 60 taloyhtiöstä. Verkostoyhteistyön puitteissa on Matinkylässä edelleen kehitetty pääkaupunkiseudulla vuosina 2020–21 toteutetun Taloyhtiöklubi-hankkeen -pilottityötä, merkittävimpinä kehitysaskeleina:
- Järjestetty taloyhtiöiden hallitusten verkostoitumista tukevia tapahtumia, konsepteina paikallinen ”Taloyhtiöiden yhteistyöilta” sekä seudullinen ”Taloyhtiöiden energiailta -seminaari ja minimessut”.
- Luotu verkostotoiminnan tueksi monikanavainen, HSY:n Ilmastoinfon ja laajalla paikallistoimijoiden yhteistyöllä täydennetty viestintäkokonaisuus uutiskirjeineen, kyselyineen ja keskustelualustoineen.
- Pilotoitu taloyhtiöiden hiilijalanjäljen laskentaa mittamaalla lämmityksen päästöjen lisäksi kiinteistönhuollon ja jätekuljetusten päästövaikutuksia. Tarkastelu toi esiin taloyhtiön päälämmitysmuodon suuren merkityksen kiinteistön kokonaispäästöissä, mutta tarjosi ensimmäistä kertaa As Oy -kiinteistöissä tietoa myös kiinteistönhuollon ja jätehuollon vaikutuksesta tähän.
- Kehitetty taloyhtiöiden energiatodistusten hyödynnettävyyttä kiinteistöjen energiansäästötoimien suunnittelussa sekä vertailtu alueen kiinteistöjen tilinpäätöksiä ja hoitokuluja. Energiatodistusten laatua ja sisältöä koskevat laajat vertailut paljastivat näissä olevan jopa kansallisen tason kehittämistarpeita.
- Pilotoitu Liiteri.net tavaranvuokraus- ja lainauskonttia kiertotalouden edistämiseksi, energiatehokkuustyön edistämiseksi sekä eri toimijoiden verkostoitumisen tukemiseksi. Taloyhtiöiden käyttöön tarkoitettujen HSY:n Ilmastoinfon energiatehokkuuslaitteiden ja oppaiden lisäksi on kokeiltu vaikeasti asukkaiden tarjolle saatavien, kaupungin viherpalveluiden ja liikuntatoimen välineiden lainausta konttiyrittäjän oheispalveluna.
- Laadittu Vantaan sisarhankkeen Klubitoiminnan käsikirjaa täydentävä, Espoon verkostotyön kokemuksiin pohjautuva Taloyhtiöverkostotoiminnan opas. Tässä on kuvattu yhteistoimintaverkoston hyötyjä ja mahdollisuuksia eri osapuolille, toiminnan käynnistäminen jäsenhankintoineen sekä keskeiset palvelusisällöt viestinnän työkaluineen ja toimintaa ohjaavine kyselyineen.
- Hankkeessa tehtiin myös pienimuotoinen kulttuuriteko, kun kierrätyskontin kylkiin kiinnitettiin paikallisten asukasaktiivien kanssa Matinkylän puretusta ostoskeskuksesta aikanaan kaupungin talteen ottamaa kaksi yhteisötaideteosta. Asukkaat tekivät lisäksi teoksiin sopivan mainoskyltin kontille sekä kehittivät ja kaunistivat kontin lähiympäristöä.
Toimintamallia yhdessä kaupungin kanssa hankkeessa kehittänyt konsultti jatkaa toimintaa alueella Matinkylän Taloyhtiöklubin muodossa, pääteemoina energiatehokkuuden parantaminen, palveluiden yhteishankinnat, hoitokulujen hallinta sekä korttelitason yhteistyö. Hankkeen moninaisista aikaansaannoksista ja toimintamallin kehitysaskeleista huolimatta konseptin levittämiselle muualle Espooseen ei ole tällä hetkellä edellytyksiä.
Nykyisen rakennuskannan suuren päästövähennyspotentiaalin takia taloyhtiöt tulisi saada nykyistä tiiviimmin osaksi kunnan kestävän kehityksen kokonaisuutta. Jos verkostotyötä saadaan Matinkylässä syvennettyä ja konseptia jatkokehitettyä, tilannetta tarkastellaan kaupungilla avoimella mielellä huomioiden kaupungin kestävän kehityksen strategiset painopisteet ja tarpeet.
Read more
Tasks
What has been done?
- 12/31/2024
Kaupungin ilmastotoimenpiteitä tukevan taloyhtiöverkosto-toimintamallin kehittäminen ja kuvaus
Cost estimate
> 100 000 €
Hankkeen avaintuotokset ja -tavoitteet:
Hankkeen aikana on saatu syvennettyä yhteistyötä HSY:n Ilmastoinfoa kanssa koskien energiaviestintää, -koulututusta ja tapahtumien järjestämistä. Kokemusta "taloyhtiökoordinaattorin” roolista kaupungilla ja taloyhtiöverkostotoiminnan hyödyntämisestä laajemmin kaupungilla kertyi sen sijaan vähemmän kuin suunniteltiin.
Toimintamallia yhdessä kaupungin kanssa hankkeessa kehittänyt konsultti jatkaa toimintaa alueella Matinkylän Taloyhtiöklubin muodossa, pääteemoina energiatehokkuuden parantaminen, palveluiden yhteishankinnat, hoitokulujen hallinta sekä korttelitason yhteistyö. Toiminnan skaalaamiselle Espoossa ei ainakaan tässä vaiheessa ole edellytyksiä.