Skip to main content

We favour environmentally friendly food that adheres to nutritional guidelines in meal services

Image: Espoon kaupunki / Harri Taipalus

Progress

  • Draft
  • Not started
  • Planning
  • Implementation
  • Continuous
On schedule

Toteutus sovittu syksylle 2022

Description

Edistämme toimenpiteellä Espoon kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman (SECAP) mukaisesti kestäviä ruokavalintoja sekä kaupungin hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

  • Edistämme Itämeriohjelmalla kaikkien asiakasryhmien ruokalistoilla Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan käyttöä.
  • Lisäämme kotimaisen järvikalan käyttöä.
  • Elintarvikkeiden hankintakriteereillä edistämme lähellä tuotettujen elintarvikkeiden hankintaa.
  • Seuraamme ruokalistoilla käytettävien pääraaka-aineiden kotimaisuusastetta.
  • Seuraamme kasvisruokien osuutta kaikista tarjotuista annoksista.
  • Ruokalistojen suunnittelussa huomioidaan voimassa olevat, ikäryhmäkohtaiset ravitsemussuositukset.

Read more

Tasks

What's left to do?

  • Todo12/31/2024

    Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa ja niiden pohjalta laaditaan uudet kansalliset ravitsemussuositukset vuoden 2024 aikana. Ruokalistojen sisältöä tullaan muokkaamaan kansallisten suositusten mukaisesti.

    Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan käytettävän

    • enemmän kasvikunnan tuotteita: kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa
    • enemmän kalaa
    • kohtuullisesti vähärasvaisia maitotaloustuotteita
    • vähemmän lihaa ja lihajalosteita

What has been done?

  • Done31.12.2023

    Kasvisruoan osuus kaikista tarjotuista annoksista oli vuoden 2023 lopussa noin 33 %.

  • Done01.08.2023

    Itämerestä kestävästi pyydettyä kalaa on keskimäärin 2-3 kertaa syyslukukaudella ruokalistoilla.

  • Done04.01.2023

    Elintarvikehankintoihin on lisätty kriteereitä, joiden avulla edistetään kotimaisten marjojen käyttöä.

Summary and contacts

Timeline

1/1/2022 → Continuous

Responsible organizations

Information updated 03.05.2024

How this action contributes to the outcome